- De nieuwe directeur van Huawei in Nederland, Michael Yang, verzekert dat het Chinese technologiebedrijf niet spioneert.
- Yang zegt dat er nooit een spoortje bewijs is gevonden voor spionagepraktijken en verzekert dat Huawei te vertrouwen is.
- Ondertussen wil de Verenigde Staten naar verluidt verdere beperkingen opleggen aan Amerikaanse leveranciers van Huawei.
Michael Yang (38), de nieuwe directeur van de Nederlandse vestiging van het geplaagde Chinese telecombedrijf Huawei, ontkent dat het bedrijf spionagepraktijken uitvoert, ondanks beschuldigingen van Amerikaanse inlichtingendiensten en bezorgdheid bij de Nederlandse veiligheidsdienst AIVD.
Yang zegt in het AD dat Huawei te vertrouwen is.
“Laat me één ding duidelijk stellen: er is nooit een spoortje bewijs gevonden dat Huawei betrokken is bij welke vorm van security-inbreuk door onze apparatuur en netwerktechnologie dan ook. Zowel de CIA als andere inlichtingendiensten en regeringen hebben nooit iets hards gepresenteerd. Spioneren is iets dat we nooit doen en ook in de toekomst nooit zullen doen”, zegt hij in een gesprek met het AD.
Op de vraag van de krant of Huawei te vertrouwen is zegt Yang: “Vertrouwen is iets dat je moet verdienen. We werken nu al vijftien jaar in Nederland, KPN, T-Mobile en Vodafone werken allemaal met ons samen. Nog geen drie jaar geleden kregen we van minister-president Mark Rutte zelfs een award uitgereikt als één van de grootste Chinese investeerders. Dat is het vertrouwen dat wij hebben verdiend door topkwaliteit te leveren, maar ook moeten blijven waarmaken. Nu we in een geopolitiek conflict verzeild zijn geraakt nog meer. Eén security-inbreuk en het is einde oefening, dan zijn we out of business.”
Yang is niet blij dat zijn bedrijf geen toegang heeft tot het 5G-netwerk. "Ik heb Nederland altijd gekend als een land waarvan de fundamenten zijn gebaseerd op een open markt en vrije handel. Tot 2018 was er een gelijk speelveld en eerlijke concurrentie, maar nu... Voor Huawei levert deze situatie veel onzekerheden op. Wij hebben totaal geen moeite met beperkingen, mits de overheid die op alle partijen in dezelfde mate toepast."
VS gaat Huawei verder dwarsbomen
Ondertussen gaat de Amerikaanse regering van president Joe Biden Huawei naar verluidt nog meer dwarszitten. Dat doet Washington door de export van een aantal belangrijke leveranciers richting de Chinezen meer aan banden te leggen, meldt persbureau Bloomberg op basis van ingewijden.
Producten als chips, antennes en batterijen die geschikt zouden zijn voor 5G-apparatuur van Huawei, zouden voortaan niet meer voor dat doel gebruikt mogen worden. De Amerikaanse regering weigerde commentaar te geven op het bericht.
Sommige bedrijven hadden eerder nog vergunningen gekregen waarmee ze toch nog onderdelen naar Huawei konden sturen. Maar er waren ook bedrijven die hadden geklaagd over de verwarrende regels, nadat de regering van president Donald Trump Huawei op de de zwarte lijst voor het kopen van Amerikaanse technologie had gezet.
Biden besloot eerder al om beperkingen richting Huawei in stand te houden. Net als zijn voorganger ziet de president het Chinese concern als een bedreiging voor de nationale veiligheid van de VS en bondgenoten. De Amerikanen zeggen dat Huawei nauwe banden met het Chinese leger heeft en dat er risico's zijn op spionage voor de Chinese overheid, iets wat Huawei zelf ontkent.
In verscheidene Europese landen is Huawei al in de ban gedaan bij apparatuur voor 5G-netwerken. Het Nederlandse KPN gebruikt wel telecomapparatuur van Huawei, maar naar eigen zeggen niet in kritieke delen van het netwerk.
Lees meer over Huawei:
- Wij kregen een rondleiding op de Huawei-campus in Shenzhen waar 30.000 mensen wonen en werken – neem een kijkje
- Dit is de steenrijke familie achter de Chinese telecomgigant Huawei
- Huawei ontwierp naar verluidt software voor gezichtsherkenning om Oeigoeren te spotten
- Deze grafiek laat zien welke landen wel en niet in zee willen met Huawei – en waar de Chinezen vrienden hebben
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl